fbpx

    Κατασκευές σύμμικτες, συμβατικές και πέτρινες, φιλικές προς το περιβάλλον.

    Κατασκευή και επίβλεψη αφορούν την οργάνωση και παρακολούθηση των εργασιών ενός έργου. Κόστος, ποιότητα, τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων και φυσικό αντικείμενο εξασφαλίζουν ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα ανταποκρινόμενο πλήρως στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από εσάς.

    Η εταιρεία μας απαρτίζεται απο έμπειρες κατασκευαστικές ομάδες και συνεργεία τα οποία διαθέτουν εκσυγχρονισμένες τεχνικές κατάλληλες για την υλοποίηση των στόχων σας.

    Συνδυάζουμε μια εις βάθος γνώση όλων των πτυχών της κατασκευής με μια μοναδική ευαισθησία στον προγραμματισμό και τη λειτουργία της εγκατάστασής της.

    Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας λύσουμε οποιαδήποτε απορία

    Σύμμικτες Κατασκευές

    Οι σύμμικτες κατασκευές είναι κατασκευές όπου τα φέροντα στοιχεία αποτελούνται από τα δυο συνηθέστερα δομικά υλικά, το χάλυβα και το οπλισμένο σκυρόδεμα.

    Ο συνδυασμός των δύο αυτών υλικών ικανοποιεί κατά το βέλτιστο τρόπο τα κριτήρια φέρουσας ικανότητας, λειτουργικότητας, ολκιμότητας και ανθεκτικότητας στο χρόνο, των κτιριακών εγκαταστάσεων.

    Ο απαιτούμενος χρόνος για την κατασκευή ενός σύμμικτου κτιρίου είναι πολύ πιο σύντομος από εκείνον μίας συμβατικής κατασκευής. Το υλικό είναι εξαιρετικά ευέλικτο, τόσο στην κατεργασία του, όσο και στην εφαρμογή του, με αποτέλεσμα η αποπεράτωση του έργου να πραγματοποιείται σε μικρό χρονικό διάστημα χωρίς να επηρεάζεται η αντισεισμική συμπεριφορά και η διάρκεια ζωής του κτιρίου.

    Πλεονεκτήματα σύμμικτων κατασκευών

    Δύναμη και ακαμψία

    Η επιτυχία της σύμμικτης κατασκευής οφείλεται στη δύναμη και την ακαμψία που μπορεί να επιτευχθεί, με την ελάχιστη χρήση υλικών. Ο λόγος για τον οποίο η σύμμικτη κατασκευή είναι τόσο αποτελεσματική μπορεί να εκφραστεί με έναν απλό τρόπο - το σκυρόδεμα είναι καλό στη συμπίεση και ο χάλυβας είναι πολύ καλός στον εφελκυσμό.
    Συνδυάζοντας τα δύο δομικά υλικά μαζί τα δυνατά τους σημεία μπορούν να αξιοποιηθούν για να οδηγήσουν σε έναν εξαιρετικά αποδοτικό και ελαφρύ σχεδιασμό.

    Μειωμένο βάρος

    Το μειωμένο βάρος των σύμμικτων φορέων έχει ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα στη μείωση των δυνάμεων στα στοιχεία που τους υποστηρίζουν,συμπεριλαμβανομένων των θεμελίων. Αυτό είναι ένα θετικό κομμάτι όσον αφορά το κόστος αλλά και την αντισεισμικότητα του κτιρίου.

    Αντισεισμικότητα

    Πέρα από τις διατάξεις που προβλέπουν οι κανονισμοί για την αντισεισμικότητα ενός σύμμικτου κτιρίου οι ιδιότητες του χάλυβα τον καθιστούν το καταλληλότερο υλικό προς έκθεση σε σεισμό και άλλων ειδών ειδικών φορτίσεων που μια κατασκευή πιθανά να βιώσει στη διάρκεια ζωής της. Ο χάλυβας διατηρεί την αντοχή του εισερχόμενος στην πλαστική περιοχή με αποτέλεσμα να μπορεί να ανταποκριθεί σε μια ανακατανομή των φορτίων σε ακραίες περιπτώσεις όπως η καταστροφή ενός υποστυλώματος.
    Η αντισεισμικότητα που παρέχουν οι μεταλλικές κατασκευές κτιρίων οφείλονται στην τεχνολογική εξέλιξη της μεταλλουργίας και στις ελαστικές ιδιότητες του χάλυβα. Σε σχέση με το σκυρόδεμα ο χάλυβας είναι αρκετά ελαστικότερος ώστε να μην καταπονείται με τις δονήσεις ενός σεισμού. Το σκυρόδεμα από την άλλη είναι ευάλωτο στις ρωγμές και κατά συνέπεια στον ίδιο τον σεισμό.

    Διάρκεια

    Με τη σωστή συντήρηση, ένα μεταλλικό κτίριο αντέχει για πολύ περισσότερα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά κτήρια-ορόσημα, όπως το Empire State Building στη Νέα Υόρκη ή ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι, είναι κατασκευασμένα από ατσάλι.

    Ευελιξία – δυνατότητα μεγαλύτερων χώρων

    Οι δοκοί από χάλυβα μπορούν να στηρίξουν μεγαλύτερο βάρος κι έτσι περιορίζονται οι κολώνες σε μία κατασκευή. Αυτό πρακτικά σημαίνει περισσότερους ενιαίους χώρους και μεγαλύτερη ευελιξία στη διαρρύθμιση ενός κτηρίου. Με τον χάλυβα μπορούμε να περιορίσουμε τις κολώνες που χρειάζονται σε μιία κατασκευή είτε αυτή η κατασκευή είναι σπίτι είτε είναι βιομηχανικό κτίριο. Αυτό συμβαίνει διότι με δοκούς χάλυβα έχουμε την δυνατότητα να στηρίξουμε περισσότερο φορτίο με αποτέλεσμα να μην χρειαζόμαστε περιττά υποστυλώματα. Όπως όλοι ξέρουμε οι ενιαίοι χώροι είναι ποιο λειτουργικοί, εύχρηστοι και πρακτικοί.

    Ταχύτητα

    Τα μεταλλικά κτήρια απαιτούν μικρότερο χρόνο κατασκευής συγκριτικά με το συμβατικό χτίσιμο με οπλισμένο σκυρόδεμα. Αυτό συμβαίνει γιατί μεγάλο μέρος του έργου προετοιμάζεται μέσα στο εργοστάσιο, χωρίς να επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως τα άσχημα καιρικά φαινόμενα.

    Κατασκευές φιλικές προς το περιβάλλον

    Τα λιγότερα απόβλητα στο εργοτάξιο περιορίζουν το οικολογικό αποτύπωμα και σέβονται απόλυτα το άμεσο και το ευρύτερο περιβάλλον του έργου.

    Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας λύσουμε οποιαδήποτε απορία

    Εισαγωγή στις σύμμικτες κατασκευές

    Οι μεγάλες αλλαγές που παρατηρούνται τις τελευταίες δεκαετίες σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσουν σημαντικά και την οικοδομική δραστηριότητα. Νέες τεχνολογίες, νέες μέθοδοι σχεδιασμού, νέοι τρόποι κατασκευής, νέα υλικά και νέοι κανονισμοί είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της σημερινής εποχής.

    Μία από τις εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών είναι η ανάπτυξη των σύμμικτων κατασκευών από χάλυβα και σκυρόδεμα.

    Στις κατασκευές αυτές τα δύο δημοφιλέστερα υλικά, ο χάλυβας και το οπλισμένο σκυρόδεμα, συνδυάζονται με το βέλτιστο τρόπο ώστε να δώσουν ασφαλείς, λειτουργικές, ανθεκτικές στον χρόνο και οικονομικές κατασκευές. Η χρήση των σύμμικτων κατασκευών είναι πολύ διαδεδομένη στις περισσότερες προηγμένες χώρες του κόσμου.

    Επιπροσθέτως η εξαιρετική αντισεισμική συμπεριφορά τους τις καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλείς σε σεισμογενείς περιοχές.

    Τα σύμμικτα οικοδομικά έργα θεωρούνται σήμερα σύγχρονες, γρήγορες και οικονομικές κατασκευές.

    Το ποσοστό τους στο σύνολο των κτιρίων εξαρτάται από τις τοπικές συνθήκες.

    • Το μέγιστο ποσοστό απαντάται με 64% στην Ιαπωνία, όπου οι αντισεισμικές απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

    • Στην Αμερική το αντίστοιχο ποσοστό είναι 50%, ενώ στην Ευρώπη κατά μέσον όρο 33%.

    • Στην Αγγλία το ποσοστό των μεταλλικών κτιρίων είναι 60%, στη Στοκχόλμη 80%, ενώ στη νότια Ευρώπη, παρόλη την αυξημένη σεισμικότητα, παραμένει μικρό.
    • Στην Ελλάδα έχει αυξηθεί πλέον το ποσοστό σύμμικτων κτιρίων. Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και μεγαλύτερη χρήση σύμμικτων κατασκευών.

    Τα υλικά

    • Σκυρόδεμα
      Οι ποιότητες του σκυροδέματος βασίζονται στη χαρακτηριστική αντοχή κυλινδρικών δοκιμίων 28 ημερών. Ο Ευρωκώδικας 4 δίνει δύο τιμές εκ των οποίων η πρώτη αντιστοιχεί στην αντοχή κυλινδρικού και η δεύτερη στην αντοχή κυβικού δοκιμίου. Για παράδειγμα η ποιότητα C25/30 αντιστοιχεί σε αντοχή κυλίνδρου 25MPa και αντοχή κύβου 30MPa.
    • Χάλυβας οπλισμού - Δομικός χάλυβας

      Ο χάλυβας είναι ένα κράμα σιδήρου με μικρή περιεκτικότητα άνθρακα και μαγγανίου, καθώς και μικρές ποσότητες θείου, φωσφόρου, πυριτίου και οξυγόνο και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα βιομηχανικά υλικά.
      Ο δομικός χάλυβας είναι ο χάλυβας που χρησιμοποιείται σε όλα τα είδη σιδηρών έργων.

      Ως δομικό στοιχείο είναι γνωστή η χρήση του εδώ και δεκαετίες στον οπλισμό σκυροδέματος.

      Ωστόσο οι υψηλές του επιδόσεις σε συνδυασμό με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, επεξεργασίας και βιομηχανοποίησης του, έχουν καταστήσει το χάλυβα ως την κορυφαία επιλογή δομικού χάλυβα σε κατ’ εξοχήν χαλύβδινους φέροντες οργανισμούς.

    • Διατμητικοί σύνδεσμοι (ήλοι)

      Οι ήλοι είναι στοιχεία που «συντελούν» στη σύμμικτη δράση μεταλλικής δοκού και πλάκας.

    • Αυλακωτά χαλυβδόφυλλα

      Τα χαλυβδόφυλλα προέρχονται από εν ψυχρώ εξέλαση ταινιών χάλυβα, των λεγόμενων coils.

      Τα πάχη τους κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 0,5 και 2 mm. Για την προστασία έναντι διάβρωσης προβλέπεται γαλβανισμός των επιφανειών τους λόγω του μικρού τους πάχους, κάτι που προσδίδει περίπου 0,4 mm στο πάχος τους.

    Πως λειτουργεί η σύμμικτη κατασκευή

    Οι σύμμικτες δοκοί, που υπόκεινται κυρίως σε κάμψη, αποτελούνται από τη χαλύβδινη ολόσωμη διατομή που δρα σύμμικτα με τη συνεργαζόμενη πλάκα σκυροδέματος συνήθως στο πάνω πέλμα της δοκού ή σε κάποια απόσταση από αυτό που συνήθως δημιουργείται από το χαλυβδοέλασμα.
    Τα δύο υλικά συνδέονται μέσω διατμητικών συνδέσμων που εξασφαλίζουν την αποφυγή της σχετικής ολίσθησης στη διεπιφάνεια των δύο υλικών. Έτσι, η σύνδεση αυτή επιτυγχάνεται μέσω ήλων κεφαλής ημιαυτόματα συγκολλημένων στο χαλύβδινο πέλμα.

    Τα χαλυβδόφυλλα χρησιμεύουν στη φάση κατασκευής ως τύπος για το έγχυτο σκυρόδεμα, και στη φάση λειτουργίας ως οπλισμός πλάκας.

    Μετά την πήξη του σκυροδέματος η παραλαβή των λοιπών φορτίων κατά τη διάρκεια ζωής της κατασκευής γίνεται από τη σύμμικτη δράση των δύο υλικών που λειτουργούν πλέον ως σύμμικτη πλάκα.
    Στο παρακάτω σχήμα διακρίνουμε τη σύμμικτη διατομή. Στη σύμμικτη διατομή επιτυγχάνεται η σύμμικτη δράση της μεταλλικής διατομής και της πλάκας. Μέσω της σύμμικτης δράσης η μεταλλική διατομή βρίσκεται υπο καθεστώς εφελκυσμού (έντασης) και η πλάκα υπο συμπίεση. Με αυτό τον τρόπο τα υλικά αξιοποιούνται με το βέλτιστο τρόπο καθώς το σκυρόδεμα είναι το υλικό που «αντέχει» στη συμπίεση ενώ ο χάλυβας στον εφελκυσμό (ένταση).

    e-genius.gr ...intelligent web software